2010. május 20., csütörtök

Repül a bálna 2.










Személyes vélemény:

Alapjában nem tartom a legnagyobb problémának a bálnák vadászatát. Az ipari mértékű halászatot, ami ebben az esetben egyenlő a túlhalászattal annál inkább. Gondot jelentenek a kint maradt hálók is, amelyek tovább szedik áldozatukat. Elítélendő, hogy állami "felügyelet" mellett történik mindez. Meglepődni ezen sem kell. Az embererek a közvetlen környezetüket nem védik. Továbbá önmaguk is önpusztító életmódot élnek. Mindaddig amíg profitorientált szemlélet dominál nem lesz változás. Nyílt titok az a negatív lobbitevékenység amit Japán folytat a szavazatok megszerzéséért, ezáltal komolytalanná téve az egész bizottságot, akinek a feladata lenne a szabályozás. Bizonyos mértékű halászat indokolt a természetes egyensúly fenntartása érdekében (a bálnák is szeretnek enni, nem is keveset). A bálnák halászatát könnyű lenne kontrollálni annak eszköz igénye miatt. Norvégia esetében nem értem a halászat miértjét. Gazdasági oka nem lehet, mivel nem exportálhatják a húst. Van elég hal, a helyiek sem rajonganak érte. Helyi viszonylatban 10:1 a marha és a bálna steak aránya. Az elég magas árak miatt sem hiszem, hogy tombolna a gasztro turizmus. A kormány mindent megtesz, hogy az emberek ne, illetve minél kevesebb alkoholt igyanak. A szakszervezetek olyan erőkkel védik a munkavállalókat, hogy azoknak több joguk van mint kellene. Rengeteg menekültet fogadnak majd adnak nekik lakást, munkát. Ilyen "politika" mellett nem látom a valódi okot amiért folyamatosan megszegik az általuk is aláírt megállapodást.

Személyes tapasztalatok:
Kezdjük az elején. Az étterembe fagyasztva érkezik, általában 2-3 kilós kiszerelésben. A hús első ránézésre kis túlzással fekete. Rostozata laza, néhol enyhén átszőve egy kis zsírral. Illata nem hasonlít a halakénál megszokotthoz, inkább a húshoz áll közelebb. Remélem nem köveznek meg, de megkóstoltam milyen is valójában. Nem a menün szereplő módon kóstoltam meg, mert az inkább rontott volna az összképen. Tény, hogy nem a konyhaművészetükről híresek a norvégok. 3-4 perc alatt el is készült a több, mint 20 dekás medium steak. Mit ne mondjak az egyik legízletesebb húst amit valaha ettem. A marhára hajaz leginkább az íze, csak 4-5× intenzívebb. Teljesen átsütve nincs értelme fogyasztani, mert akkor száraz és rágós lesz. Szakácsként kóstoltam már pár különlegességet mint például: szarvas gomba, kaviár, osztriga, kenguru steak, de a bálna a nyertes magasan ebben a kategóriában.

Képekhez kattint ide.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése